Porzeczki

Każdy doskonale wie, że owoce to źródło niezbędnych dla organizmu witamin. Jednym z najbardziej obfitych w drogocenne składniki owocem jest porzeczka

Podstawowe informacje

Porzeczka należy do rodzaju krzewu. Jest z rodziny agrestowatych. Rośnie w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej. W uprawie jest mało wymagająca. Nadaje się niemal na każdy rodzaj podłoża, jednak najlepiej rosną na glebach żyznych oraz o pH 6,7. Wyróżniamy około 150 gatunków tej wspaniałej rośliny. Najczęściej uprawiane są porzeczki czarne, do których należą odmiany takie jak ojebyn, cynes oraz titania. Nieco mniej popularne są porzeczki czerwone i białe. Te owoce nie tylko znajdują zastosowanie w gastronomii, ale także w farmaceutyce, biotechnice oraz mogą służyć jako rośliny ozdobne. W naszym kraju rośnie dziko 6 gatunków. Porzeczka charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem.

Zdrowotne właściwości porzeczki 

Przede wszystkim porzeczki są doskonałym źródłem witaminy C, która zapobiega rozwojowi nowotworów, wspomaga odporność, pomaga w leczeniu przeziębienia, chorób układu krążenia oraz chorób przewlekłych. Zawierają również witaminę P ułatwiającą wchłanianie kwasu askorbinowego. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po ten owoc mogą bez obaw sięgać cukrzycy i osoby dbające o linię. Są bogate w pektyny normujące poziom cholesterolu, cukru we krwi i mikroelementy takie jak mangan. jod oraz brom. Zawierają przeciwutleniacze oczyszczające organizm z wszelkich toksyn. Nakładanie porzeczki na skórę reguluje wydzielanie sebum, niweluje pryszcze oraz łagodzi infekcje. Ponadto porzeczki są bogate w witaminę A, B1, B2, B6, B7, B9, żelazo, wapń, magnez i sole mineralne. Olej z porzeczek tłoczonych na zimno zawiera kwas linolowy.

Porzeczka w kulinarnej odsłonie , 

Porzeczki są doskonałym składnikiem w kuchni. Można z niej robić bardzo smaczne oraz zdrowe soki nektary, galaretki, dżemy, chłodniki. Są doskonałym składnikiem do deserów na zimno i na ciepło, puddingu. Zamrożone owoce nie tracą wartości odżywczych, 

Porzeczki to samo zdrowie.